Απόστολος Γ. Αλλαμανής

Στο Λυκόφως των Ιδεολογιών

Η οικογένεια Ωλέν είναι μία από αυτές τις οικογένειες μέσα από την ιστορική διαδρομή των οποίων φωτίζεται κατά περίεργο τρόπο όλη η πορεία των πολιτικών εξελίξεων της παγκόσμιας κοινωνίας.
Το δικό της ξεκίνημα αρχίζει στις 14 Ιουλίου του 1789, όταν έπεσε η Βαστίλη κατά τη γαλλική επανάσταση.

Ο Ζαν Ωλέν, ο πρώτος που αναφέρεται σε αυτό το βιβλίο, όπως και όλοι οι απόγονοί του μπλέκουν ο ένας μετά τον άλλο σε μία σειρά από γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με τις ιδεολογίες. Οι περισσότερες από αυτές έρχονται από πολύ παλιά, όπως είναι ο μοναρχισμός (Κάδμος), η δημοκρατία (Σόλωνας) και ο αναρχισμός (Διογένης, ο οποίος δε δίσταζε όλες τις φυσικές του λειτουργίες να τις ικανοποιεί όπου και αν βρισκόταν, όπως θα έκανε ένας σκύλος).

Οι ιδεολογίες, που όλες υποστηρίζουν την ελπίδα για μια πιο δίκαιη ανθρώπινη κοινωνία, διαβαίνουν τις περισσότερες φορές μέσα σε αιματηρά γεγονότα, όπως η γαλλική και η ρωσική επανάσταση. Γίνονται συχνά αιτία σκληρών μαχών και, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας, που και αυτή υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο, αποδεικνύουν σιγά σιγά πως, αν είχαν κάτι να δώσουν στην παγκόσμια κοινότητα, το έδωσαν. Τώρα η ανθρώπινη κοινωνία, κουρασμένη, προτιμάει να πάει, αν είναι καλοκαίρι στη θάλασσα για μπάνιο παρά να ψηφίσει για την ανάδειξη μιας καινούργιας κυβέρνησης.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να ισχυριστούμε είναι ότι μία λέξη, που έβαζε φωτιά ανάμεσά στους ανθρώπους, έπαψε να υπάρχει στο δυτικό κόσμο και η λέξη αυτή είναι «φανατισμός».

Η ζωή της οικογένειας Ωλέν μας δίνει πολλές λεπτομέρειες τόσο της πάλης για την επικράτηση κάποιας ιδεολογίας όσο και της κάμψης του ανθρώπινου ενδιαφέροντος γι’ αυτές. Οι τράπεζες και οι διευθύνοντες των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αυτοί που δίνουν πλέον τη μάχη για τη συγκέντρωση δύναμης, μια μάχη που είναι εύκολο να δει κανείς πως, αφού καμιά καινούργια ιδεολογία δεν παρουσιάζεται και κανείς δεν έχει μία σοβαρή αντίρρηση σε αυτό, οδηγεί την ανθρωπότητα σε ένα κατευθυνόμενο χάος.

Το τέταρτο στη σειρά μυθιστόρημα του Απόστολου Αλλαμανή έρχεται να κορυφώσει την αντίδραση του συγγραφέα στη φθορά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, των θεσμών και -σήμερα – των ιδεολογιών.

Ιδιαίτερα απλά και κατανοητά περιγράφεται αυτό που ζούμε σήμερα. Πράγμα πολύ χρήσιμο γιατί όλοι μιλάμε για αυτό, αλλά λίγοι έχουμε καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργεί.

Στο βιβλίο τα πράγματα είναι σαφή και με το όνομά τους, εκτός και από το απροσδόκητο τέλος. Για να τελειώσει το βιβλίο χρειάζεται και η συμμετοχή του αναγνώστη…

  • Εκδόσεις: Περίπλους (2015)
    ISBN: 978-960-438-171-5
    Σελίδες: 196
    Τιμή: 14€

ΑΓΟΡΑ